ziekenhuisdieetEen ziekenhuisdieet is niet gekoppeld aan een bepaald merk, zoals met het dieet van Weight Watchers wel het geval is. Een ziekenhuisdieet is gebaseerd op de wijze waarop ziekenhuizen hun patiënten af laten vallen voor een operatie. Want soms is het noodzakelijk dat patiënten afvallen voordat ze onder het mes gaan. In de loop der jaren – en zeker in de afgelopen jaren – is het ziekenhuisdieet uitgegroeid tot een van de meest gewilde diëten. Waarom? In de eerste plaats omdat het een dieet is waarmee je snel (heel snel!) resultaat kunt boeken. En in de tweede plaats omdat het een gratis dieet is. Je hoeft er niet voor te betalen, of lid te worden van een community. In dit artikel besteden dus ook wij uitgebreid aandacht aan het ziekenhuisdieet.

 

Korte omschrijving van het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een term die gehanteerd wordt om een wijze van gewichtsverlies aan te geven. Deze manier van afvallen wordt gebaseerd op de wijze waarop patiënten in een ziekenhuis af moeten vallen, omdat ze een (vaak zware) operatie moeten ondergaan. Om de operatie een goede kans van slagen te geven is het van belang dat de patiënt een bepaald aantal kilo is kwijtgeraakt. Het ziekenhuisdieet hanteert daarbij de volgende aandachtspunten:

  • de patiënt moet in korte tijd (vaak in enkele dagen) vele kilo’s kwijtraken;
  • de patiënt moet wel voldoende energie hebben en houden voor de operatie;
  • de patiënt moet belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen en mag niet verzwakken door dit dieet;
  • de patiënt is niet in staat tot veel beweging en zal dus niet hoeven te bewegen om zijn kilo’s kwijt te raken.

Hieronder lichten we de punten kort toe.

 

In korte tijd veel kilo’s kwijtraken

Er zijn natuurlijk verschillende soorten patiënten en diverse operaties, maar aangenomen mag worden dat het om een serieuze hoeveelheid gewicht gaat die de patiënt kwijt moet raken voor de operatie. In korte tijd, welteverstaan. Vaak is dit binnen een week tot enkele weken. Soms zelfs binnen die week.

 

Voldoende energie over

Hoe minder je eet, hoe minder energie je zult hebben. Maar iemand die geopereerd moet worden, moet over voldoende energie beschikken. Is dat niet het geval, dan wordt de operatie risicovoller en zullen artsen deze niet snel uit willen voeren. Je mag dus aannemen dat je met dit dieet voldoende energie over blijft houden.

 

Belangrijke voedingsstoffen

Het is van belang om gezond te blijven. Dus moet je belangrijke voedingsstoffen binnen blijven krijgen. Daar is dit dieet dan ook op gericht. Je krijgt gewoon binnen wat je binnen zou moeten krijgen. Het enige verschil is dat er hard gewerkt wordt om de kilo’s ervan af te krijgen voor de operatie.

 

Geen beweging

Er zijn maar weinig diëten waarbij beweging een kleine rol speelt. Bij dit dieet wordt er vanuit gegaan dat niet iedere patiënt in staat is tot veel beweging. Dat kan voor veel mensen een voordeel zijn, want veel mensen zitten helemaal niet te wachten op een dieet waarbij ze ook nog eens veel moeten bewegen.

 

Crash dieet

In wezen kunnen we stellen dat het ziekenhuisdieet een crash dieet is. Zoals je hebt kunnen lezen in ons artikel over crash diëten is een crash dieet een dieet dat ervan uit gaat dat je in korte tijd zoveel mogelijk kilo’s verliest. Een dieet dat bedoeld is voor mensen die op korte termijn resultaat willen boeken. Een crash dieet helpt je om zo weinig mogelijk calorieën en koolhydraten binnen te krijgen, waardoor je lichaam aanspraak moet doen op je vetreserves (het buikvet en het vet op je benen en billen waar je zo graag van af wilt) om te blijven functioneren. Dat effect wordt ook met het ziekenhuisdieet in werking gezet.

 

Korte duur

Helaas kleeft er ook een nadeel aan het ziekenhuisdieet. Het is een dieet dat maar voor korte tijd werkt. Het doel van het ziekenhuisdieet bij artsen en doktoren is dat een patiënt klaar is voor een operatie. Zodra het streefgewicht is bereikt gaat de patiënt onder het mes. Wat er daarna gebeurt is niet meer zo belangrijk. De kans is dus groot dat de verloren kilo’s er (bij de patiënt afhankelijk van de operatie en het herstel) snel weer aanzitten. Zeker wanneer je dit dieet zelf toepast en niet voor een operatie doet, is dat aan de orde. Hetzelfde geldt voor vrijwel ieder ander crash dieet. Dat alles maakt het ziekenhuisdieet uitermate geschikt voor mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen (vaak om dezelfde reden dat ze een crash dieet aangaan), maar niet of veel minder geschikt voor mensen die al een hele tijd tobben met hun gewicht en af willen vallen op de langere termijn. Wil je effectief gewicht verliezen en blijvend van die verloren kilo’s kunnen genieten? Dan raden we je met klem aan op zoek te gaan naar een dieet dat dit doel nastreeft en hetzelfde ambieert als jij.

Comments are closed.

Post Navigation